Foto: Shutterstock

Mot framtidens logistik och hållbara transporter

Mot framtidens logistik och hållbara transporter

Port of Piteå fortsätter att stärka sin position som ett ledande transportnav i norra Sverige. Med betydande investeringar de senaste tio åren och en stark regional förankring är vi väl förberedda för framtidens utmaningar och möjligheter.

Port of Piteå är en central aktör i logistikkedjan för Norrbotten. Vi erbjuder effektiva intermodala lösningar som binder samman sjöfart, järnväg och vägtrafik. Flertalet av våra kunder är ledande i regionens näringsliv och de bekräftar också vår roll som en nyckelspelare.
– Vi har flera långvariga kunder och ser samtidigt nya godsflöden med stark koppling till hållbarhet och grön omställning. När godsflödena ökar är vi väl rustade för framtiden, säger Ulrika Nilsson, VD.

Under det senaste decenniet har vi investerat en kvarts miljard kronor i vår hamn. Med en total kajlängd på 720 meter och en magasinskapacitet på 60 000 kvadratmeter under tak erbjuder vi en välutrustad infrastruktur för sjötransport och logistik. Anläggningen har tre elektrifierade järnvägsspår, vilket möjliggör smidiga övergångar mellan sjö- och landtransporter. Generösa terminalytor ger möjlighet att öka hamnverksamheten och lagra mer gods.

Betytt mycket för Piteå

Via vårt samarbete med ShoreLink kan Port of Piteå erbjuda bland annat fyra vikarmskranar och två hamnkranar för effektiv lastning och lossning. Vår RoRo-ramp har dubbla lägen för hantering av rullande gods. Varje år anlöper cirka 350 fartyg hamnen, och vi kan ta emot fartyg med ett maximalt djupgående på 11,2 meter, vilket gör att vi kan hantera både små och stora fartyg på ett effektivt sätt.
– Hamnen i Piteå har betytt mycket för utvecklingen av Piteå kommun och hela regionen. Stora företag och arbetsgivare vänder sig till oss för hållbara och effektiva logistiklösningar.

Vår linjetrafik inkluderar regelbunden sjötrafik till England, Holland och Tyskland. Under 2023 blev containertrafiken återigen ett stående inslag i hamnen.
Vi har också stor erfarenhet av projektlaster som vindkraftsdelar och maskiner för gruvindustrin.

Samarbete med Luleå Hamn

Samarbeten med närliggande hamnar är en viktig del av verksamheten. Förra året inledde vi ett samarbetsavtal med Luleå Hamn vad gäller gemensamt verksamhetssystem.
– Det visar vår anpassning till framtidens behov och vårt åtagande för förbättrad service och effektivitet, säger Ulrika Nilsson.
– I framtiden kommer hamnen att vara avgörande för var nya verksamheter etablerar sig, och vi har en stark position för att ta fler och större affärer.

Foto: Jens Ökvist/Kråkkullen