Foto: Maria Fäldt

Möt Port of Piteås driftavdelning

Möt Port of Piteås driftavdelning

Fem män står på en kaj i hamnen. Alla fem har på sig varselkläder och tittar in i kameran.

Foto: Jens Ökvist/Kråkkullen.

Med ett brett ansvar som sträcker sig från underhåll av infrastruktur till fartygsservice och säkerhetskontroller är driftavdelningen en central del av verksamheten i hamnen.

Säg hej till Fredrik, Alf, Pär, Robin och Simon, driftavdelningen vid Port of Piteå som utgör en viktig del av det dagliga arbetet i hamnen, som fungerar året om, oavsett väder. Deras arbetsuppgifter omfattar reparation och underhåll av grindar, portar och belysning, samt ansvar för drift och underhåll av hamnens navigationshjälpmedel, både på land och till sjöss i form av farledsprickar och landbaserade enstavlor.

Under vintern är snöröjning en viktig del av deras dagliga rutin för att säkerställa att verksamheten hålls tillgänglig.

Ansvar för Energihamnen och fartygsservice

Energihamnen är ett av driftavdelningens största ansvarsområden. Här ser teamet till att lednings- och säkerhetskontroller är bemannade dygnet runt när fartyg lossar och lastar flytande produkter. Driftavdelningen ansvarar även för fartygsservice vid torrlastkajen, där de förser fartyg med färskvatten och ser till att transporter och andra tjänster fungerar smidigt. De agerar också båtmän vid fartygens ankomst och avgång.

Ett nära samarbete med operatören ShoreLink ingår även i det dagliga arbetet. 

En effektiv och säker hamn

Genom sitt arbete säkerställer driftavdelningen att Port of Piteå förblir en effektiv och trygg hamn, med fokus på både människor och säkerhet.

Fem män står på en kaj i hamnen. Alla fem har på sig varselkläder och tittar in i kameran.

Foto: Jens Ökvist/Kråkkullen.